Pijnbestrijding

Bij ziekte of verwondingen stuurt ons lichaam een signaal naar de hersenen als waarschuwing dat er ergens iets misloopt. We ervaren deze signalen als pijn. Gelukkig zijn het meestal vrij onschuldige kwaaltjes die met een pijnstiller snel kunnen verholpen worden maar wanneer de pijn na enige tijd niet afneemt, is waakzaamheid geboden en medische hulp is dan meestal noodzakelijk.

LET ECHTER OP ! Pijnstillers leggen enkel de pijncentra in de hersenen stil, ze hebben zelden of nooit invloed op de eigenlijke oorzaak van die pijn. Men hoort vaak zeggen: “Je moet met je pijn leren leven” maar leven met constante pijn maakt het leven voor velen ondraaglijk en legt een hypotheek op het dagelijkse leven van de patiënt en zijn omgeving.

De oorzaak van pijn kan zowel fysisch als psychisch zijn. Stress, spanningen binnen een relatie, werk, verdriet, depressies, trauma’s tengevolge van een ongeval, misdrijf, zwangerschap, zelfs een ziekte kunnen aan de basis liggen van psychische pijn. Bij ziekte, ongevallen, operaties enz. spreekt men van fysische pijn. Pijn en de oorzaken ervan zijn echter zo complex dat het belangrijk is dat eerst de oorzaak van de pijn wordt opgespoord. Een bezoek aan je huisarts en/of specialist is dus de eerste stap, pas daarna kan een behandeling worden gezocht. Zonder afbreuk te willen doen aan de klassieke geneesmiddelen zal het voor iedereen duidelijk zijn dat het eigen lichaam de beste mogelijkheden biedt op een natuurlijk herstel. Een van de meest efficiënte stimulantia is ongetwijfeld acupunctuur.

Acupunctuur is een duizenden jaren oude Chinese geneeswijze en wordt stilaan ook in onze westerse cultuur als volwaardig erkend door de artsen. Acupunctuur is geen vervangingsmiddel voor andere traditionele therapieën voor pijnbestrijding maar kan uitstekend met deze laatste, samengaan.

Acupunctuur kan zeer efficiënt zijn bij de volgende pijnklachten: myofasciale pijn, posttraumatische hoofdpijn en hoofdpijn met psychologische oorsprong.

Dus:

  • Bij aangezichtspijn die kan optreden na een medische ingreep, zoals na operaties aan de neusbijholten of tandheelkundige ingrepen.
  • Bij gedeeltelijke zenuwbeschadigingen kan er voor de patiënt een onacceptabele pijn ontstaan. De huid reageert gevoelig op aanrakingen, terwijl er bovendien een veranderde gevoelsbeleving of zelfs gevoelloosheid kan optreden.
  • Migraine – oor en keel - zenuwpijnen, pijnen na operaties, ontstekingen, buik en ingewanden, spasmen, reuma, hooikoorts en allergieën, rugpijnen.

Voor chronische pijnen bij MS en kanker patiënten is acupunctuur vaak hun laatste hulpmiddel.

Acupunctuur is niet gevaarlijk

Acupunctuur is een van de veiligste behandelmethodes, mits uitgevoerd door een bekwaam acupuncturist. Uit twee Britse onderzoeken, gepubliceerd in de British Medical Journa, blijkt dat het aantal bijwerkingen en/of klachten na acupunctuurbehandelingen opmerkelijk laag is. Ze zijn ook van voorbijgaande aard; binnen de twee weken zijn de meeste complicaties verdwenen.

Acupunctuur tegen pijn

Acupunctuur is een goed hulpmiddel om pijn te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit voor geneeskunde in New Jersey. Bij het onderzoek waren twaalf proefpersonen betrokken. Ze werden geconfronteerd met een pijnprikkel op de lip. Tegelijkertijd werd een opname van de activiteit in de hersenen gemaakt. Op basis hiervan kon worden vastgesteld welke delen van de hersenen reageren op pijnprikkels. De proefpersonen kregen vervolgens een acupunctuur behandeling. Concreet werd een punt tussen duim en wijsvinger geprikt. Volgens Huey-Jen Lee, hoofd van de afdeling neuroradiologie en de leider van het onderzoek, nam de pijnactiviteit in de hersenen met zestig tot zeventig procent af. Lee, die de bevindingen van de studie presenteerde tijdens een congres van radiologen in Chicago, constateerde dat er individuele verschillen zijn. Bij een van de proefpersonen kon de pijndrempel dermate worden verhoogd, dat hij de pijnprikkel in zijn geheel niet meer voelde.

Een artikel gepubliceerd in de Telegraaf en door CNN in 2002, zegt dat acupunctuur even effectief als een pijnstiller. Critici beweren dat de effecten van acupunctuur vergelijkbaar zijn met die van een placebo. Een nieuwe studie brengt echter aan het licht dat de 2500 jaar oude Chinese genezingsmethode wel degelijk werkt. De veertien patiënten die meewerkten aan het onderzoek ondergingen drie tests in willekeurige volgorde. Telkens werd gekeken naar wat er zich in de hersenen afspeelde. In de eerste test gebruikten de wetenschappers botte naalden die de huid doorprikten maar die hersenen interpreteerden als een aanraking. Daarna werden fopnaalden gebruikt waarbij de naald omplooide, zodra ze in aanraking kwam met de huid. In derde instantie ondergingen de proefkonijnen een behandeling met echte acupunctuurnaalden. De wetenschappers merkten dat de naalden twee effecten ressorteerden. De hersenen produceerden een natuurlijk pijnstillend effect, maar uit de hersenscans bleek dat de acupunctuurnaalden een extra effect teweegbrachten en een ander deel van het brein stimuleerden. Daardoor kon de pijn worden verminderd met tien tot vijftien procent. Dat lijkt niet zo heel veel, maar dat is wat overeenkomt met de effecten van een traditionele pijnstiller. Persis Tamboly van de Britse Raad voor Acupunctuur is opgetogen. "Critici zullen tot het einde van onze dagen de effecten blijven ontkennen maar dit onderzoek is echt een hart onder de riem." Tamboly hoopt dat de behandeling nu ook zal worden erkend door de Britse gezondheidsdiensten, waardoor patiënten remgeld kunnen krijgen. Overigens is de vrouw van de voormalige Britse premier, Cherie Blair, een vurig aanhangster van de methode. De studie kon jammer genoeg niet aantonen wat de effecten zijn van acupunctuur op stress of ziekte.